Rasen: Mastiff

Historia / Ursprung:
Rasens namn anses komma från det latinska ordet manuetus=tämjd och har utvecklats över mastrin, mastin till mastiff. Andra namn som moloss, alan och alaunt förekom. Alla dessa hundraser med dessa benämningarna var stora, tunga och masssivt byggda med ett mer eller mindre trubbigt nosparti.
Hur rasen kom till England går inte riktigt att spåra. När romarna invaderade Britania, fann de en hundras som de kallade "de bredmunnade hundarna från Britania",de var ett nummer större än de romerska hundarna. Romarna blev mycket förälskade i dessa hundarna så att de importerade dessa hundar. Hundarna exporterades till Rom, där de fick strida mot lejon och björnar. På mitten av 1800-talet, närmare bestämt 1835 började renaveln av rasen. Men man korsade även in Sankt Bernard och Newfoundland och därför än idag kan det dyka upp långhåriga valpar i kullarna, men dessa långhåriga får ej användas i avel eller ställas ut, det är ett diskvaliserande fel.
 
Allmän Beskrivning:
Mastiff är en stor, kompakt, kraftig, symmetrisk och välbyggd hund. Den förenar pampighet och mod. Huvudet ger ett fyrkantigt intryck.
Mastiffen är en stor trevlig sällskapshund, en del har lyckats i lydnad och fått lydnadsdiplom, men den är ingen brukshund på grund av sin storlek och tyngd. Mastiffen är ingen krävande hund vad det gäller motion och absolut inte under dess uppväxttid, men när de vuxit klart kan den ta promenader somn de uppskattar, men de tycker lika bra om att lufsa runt ute på gården.

Temperament:
Rasen är lugn, tillgiven sin ägare, men den är också en bra vakthund. Det är en stor repektingivande hund, så på det sättet är det ingen som rusar in på gården och kastar sig runt halsen på en mastiff och tycker att den är världens gulligaste!

Övrigt:
Hanhunden blir ca 76 cm eller högre, och tiken blir ca 69 cm.
Hanen blir ca 72 kg tung och tiken blir ca 68 kg.
Som de flesta raser finns även på denna rasen höftledsfel (HD), arthros (AD), knäledsproblem och magsäckomvridning.
En mastiff får aldrig vara mager i sin uppväxttid ej eller övergödd. En mastiff växer fruktansvärt, de kan öka ibland med 5 kg i veckan, så den behöver all energi åt att växa, inga långpromenader och leka med likasinnande i lagom proportioner.

För mer info skriv...

// Yasse





Kommentarer
Postat av: Anna

Ett till inlägg! =D

2008-06-18 @ 23:44:48
URL: http://movielover.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0